

Report from the event supported by RadioNet

TITLE	SPOOR GROUP MEETING 1
DATE:	23 May 2017
LOCATION:	Amsterdam /NL
MEETING WEBPAGE:	https://events.mpifr-bonn.mpg.de/indico/event/42/
Host Institute:	UMAN
RADIONET BENEFICIARY / NO:	MPG (1), UMAN (6)



Report:

1. SCIENTIFIC SUMMARY

SPOOR is a forum on which important strategy & policy issues is being discussed by leaders of the European Radio Astronomy Organisations. SPOOR builds on the success of QueSERA (RadioNet3, WP2, Task 1; Deliverable D2.10); e.g. QueSERA Study Group White Paper on the future coordination & organisation of European Radio Astronomy: arXiv:1602.04216.

SPOOR is partially a response to the findings of the ERTRC report and the sustainability of the European collaboration in Radio Astronomy e.g.

- No 7 We recommend that local and national radio institutes remain independent, as local support and expertise centres for radio astronomy, but that their joint activities, such as EVN and RadioNet, become more robustly and permanently organised and funded (but not through the same body that organises the European participation in the SKA)
- No 8 We recommend that the European involvement in the SKA be organised through a treaty organisation that is robustly mandated and funded, to ensure the strongest impact of and participation in SKA by Europe. The ERTRC considers ESO to be a prime candidate to be that organisation.

The SPOOR Core Group consist of:

- Chair & WP task leader (M. Garrett).
- RadioNet Coordinator (A. Zensus), Manager (I. Rottmann) & Public Officer (R. Mauersberger).

 Additional members appointed by: e-MERLIN (S. Garrington), ILT (R. Vermeuelen), IRAM (K. Schuster), ESO (L. Testi), JIV-ERIC (H. van Langevelede), INAF (S. Tingay).

Additionally the meetings are widely advertised to RadioNet Board, as they are welcome to participate.

The 1st SPOOR Group meeting took place on May 23, 2017 in Amsterdam Airport / Netherlands.

2. AGENDA OF THE EVENT

- 1:00 11:30 Arrival
- 11:30 11:40 Welcome & Introduction (MAG) 10'
- 11:40 12:20 Current Status of previously completed/on-going actions (RadioNet3) 40'
 - 11.40 QueSERA WP summary (MAG) 10 min
 - 11.50 ERTRC report, Response and potential follow-up actions (AZ, all) 15 min, incl discussion.
 - 12.05 RadioNet-work (AZ intro, all) 15 min, incl. discussion
- 12:20 13:00 Info exchange 40'
 - 12.20 Update on national positions/strategy (~5-10 min per party, incl. discussion)
- 13:00 13:45 Lunch
- 13:45 15:10 Info exchange (cont.) 1h25'
 - 13.45 Update on national positions/strategy (~5-10 min per party, incl. discussion)
 - 14.15 Update from RadioNet (AZ) 10 mins
 - 14.25 JIV-ERIC (HJvL) 10 min
 - 14.35 EVN vision (TV) 10 min
 - 14.45 CRAF (RCV) 15 min
 - 15.00 ILT-ERIC (RCV) 10 min
- 15:10 15:45 Ucoming issues 35'
 - 15.10 Impact of the SKA & related issues e.g. EC/Community engagement (All)
- 15.30 What else do we need to prepare for ? e.g. funding agency, EC, Astronet initiatives etc. (All) 15:45 - 15:55 Summary of where we are (MAG) 10'
- 15:55 16:00 AOB 5'
- 16:00 16:01 END



3. PARTICIPANTS

- Jacqueline Casado Iglesias (MPIfR)
- Paco Colomer (JIV-ERIC)
- John Conway (OSO)
- Marco de Vos (ASTRON)
- Juris Freimanis (VENT)
- Michael Garrett (UMAN)
- Simon Garrington (UMAN)
- Testi Leonardo (ESO)
- Rainer Mauersberger (MPIfR)
- Izabela Rottmann(MPIfR)
- Karl Schuster (IRAM)
- Huib van Langevelde (JIV-ERIC)
- Michael Lindqvist (OSO)
- Tiziana Venturi (INAF)
- René C. Vermeulen (ILT)
- Anton Zensus (MPIfR)



4. RADIONET FINANCIAL CONTRIBUTION

RadioNet funding were used to cover the organizational cost of the event (UMAN) and to support travel of the following participants:

- M. Garrett (SPOOR leader)
- T. Venturi (INAF Board member)
- R. Vermeulen (ILT Board member SPOOR member)

The project leading to this publication has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 730562 [RadioNet]